maanantai 26. tammikuuta 2015

Liikuntaneuvojaksi oppisopimuksellaErilaista opiskelua

Opiskelen oppisopimuskoulutuksena liikuntaneuvojaksi, mikä tarkoittaa sitä, että olen kerran kuukaudessa neljä päivää Pajulahdessa lähiopetusjaksolla ja muuten opin työtä tekemällä. Opintoihin kuuluu viisi tutkinnon osaa: liikunnanohjaus, liikuntaneuvonta, liikuntatapahtuman järjestäminen, sekä kaksi valinnaista, joista jokaisessa suoritetaan kurssien lisäksi näyttöjä omalla työpaikalla. Ensimmäiset näytöt tulisi suorittaa tämän kevään aikana. Lähijaksojen lisäksi opintoihin kuuluu paljon itsenäistä opiskelua, suunnittelua, kirjoittamista ja arviointia, oman motivaation täytyy siis olla kunnossa.

Luokallamme on tällä hetkellä parikymmentä opiskelijaa (muutama on jo tippunut pois), tasaisesti tyttöjä ja poikia, ikähaarukka on 19 - 50 vuotta. Meitä lahtelaisia on vain kolme, muut tulevat ympäri Suomea ja suurin osa asuu lähijaksot Pajulahdessa. Työpaikat vaihtelevat kuntokeskuksista seuroihin ja yksityisiin saleihin, sekä lasten ja nuorten valmennuksesta aikuisten ja ikääntyneiden liikunnanohjaukseen. Monet ovat olleet liikunta-alalla jo pitkään tai harrastavat itse jotain lajia. Monipuolista osaamista siis löytyy ja onkin mielenkiintoista saada erilaisia näkökulmia asioihin.

Takana on nyt neljä lähijaksoa, joihin on kuulunut paljon teoriaa, pari- ja ryhmätehtäviä, oppimistehtäviä, pari tenttiä, mutta onneksi myös ohjaamista ja eri liikuntalajeihin tutustumista. Koulupäivät kestävät 6-8 tuntia. Luokassa istumisen ja teorian opiskelun vastapainona on ihanaa päästä myös liikkumaan ja tekemään. Tähän mennessä ollaan käyty läpi oppimista, vuorovaikutustaitoja, ihmisen kasvua ja kehitystä, lapsuutta, nuoruutta, aikuisuutta ja ikääntymistä. Liikuntalajeissa ollaan tutustuttu telinevoimisteluun, yleisurheilun eri lajeihin, sekä pallo- ja mailapeleihin. Käytiin kerran myös sauvakävelyllä!

Viime lähiopetusjaksoa odotin kovasti, koska lukkarissa oli kehon rakenne ja toiminta, palloilu ja mailapelit. Ihmisen anatomia kiinnostaa kovasti, mutta on niissä lihaksissa ja luissa myös hurjasti opeteltavaa. Maanantaina käytiin koko päivä läpi ihmisen kehoa ja pakko myöntää, ettei niistä latinankielisistä nimistä moni mieleen jäänyt. Haluan ne kyllä vielä opetella jossain vaiheessa. 


Loppuviikko pelattiin tennistä, sählyä, futista ja korista. Aluksi käytiin läpi perustekniikoita ja erilaisia pari- ja ryhmäharjoitteita, mutta päästiin myös pelaamaan kunnolla. En ole missään noissa lajeissa erityisen hyvä, mutta omat taidot yllättivät. Kilpailuviettini on myös kova, kuten suurella osalla meidän luokasta, joten tehokkaat pelit saatiin aikaiseksi. Hyvin huomasi, kuinka lihakset olivat erilailla kipeät seuraavina päivinä, kun liikkuu normaalista poikkeavasti.


Tämän tyyppinen opiskelu on tuntunut alusta asti sopivalta ja olen edelleen sitä mieltä. Vaikka välillä saattaa tuottaa vaikeuksia saada ’’opiskelija- moodi’’ päälle, voin silti lämpimästi suositella oppisopimusta opiskelumuotona. Koen oppineeni ja kehittyneeni ohjaajana paljon enemmän tämän vajaan puolen vuoden aikana, kuin mitä olisin päiväopiskelijana pelkästään koulun penkillä. Aloitin Zenanassa heti ohjaamaan tunteja, vaikka kokemusta ei niistä kauheesti ollutkaan. Olen hyvin vaativa itseäni kohtaan ja kyllähän se itku pari kertaa tuli, kun tunnit eivät sujuneetkaan niin kuin olisin toivonut, mutta virheiden kautta ja tekemällä sitä oppii parhaiten. Ja oppiminen jatkuu kokoajan...
 
Tällä hetkellä teen työtä mistä todella tykkään ja kouluviikot tuovat kivan tauon jumppaamiselle. Lähijaksoilta saa aina myös jotain uutta omiin ohjauksiin ja treeneihin. Seuraava jakso on jo parin viikon päästä, jee!
- Mira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti