perjantai 26. helmikuuta 2016

Ohjaajamme Elina Laine - Joogan lyhyt oppimäärä


Kuka?
Nimeni on Elina ja olen aloittanut vuoden alusta Liikuntakeskus Zenanassa ryhmäliikuntaohjaajana. Liikkuminen on ollut ja on minulle elämäntapa, ehkä juuri siksi haluan toimia turvallisena, helposti lähestyttävänä ja kaikille hyvän harjoituksen mahdollistavana opettajana tai oikeammin fasilitaattorina. 
ohjaajakoulutuksessa
Olen aloittanut Ashtanga Vinyasajoogan harrastamisen jo vuonna 2001 jolloin tarvitsin harjoitusta lievittämään stressiä sekä haastamaan kehoa uudenlaisiin asentoihin. Minulla on luontaisesti hyvä liikkuvuus ja ajattelin että voin taipua helposti  vaativiinkin asanoihin. Kaksi raskautta, synnytystä ja pitkää imetystä muutti kuitenkin käsitystäni harjoittelusta ja jouduin toteamaan, että liikkuvuus ei ole ainoastaan hyvä asia. Tästä ajatuksesta seurasi kova tarve syventää oppimaani ja ilmoittauduin joogaopettajakoulutukseen ystäväni rohkaisemana. Tuon päätöksen toteuttaminen vaati melkoisesti järjestelyä ja rutkasti myös hyvää onnea mutta olin tehnyt päätökseni. Tammikuussa 2015 lopulta avasin It´s Yoga Helsingin oven ja astuin sisään maailmaan, josta minulla oli vielä silloin kovin kapea näkemys.  

Mitä?
Jotta joogan harjoittaminen olisi mielekästä, on ehkä syytä kurkistaa hieman asanoiden taakse. Jooga voi olla fyysinen harjoitus ja sellaisenaan toimiva. Itsekin harjoittelin vuosia pelkkiä asanoita ja se tuntui oikein mukavalta! Vasta tutustuttuani joogan filosofiaan, alkoi moneen kysymykseen myös tipahdella vastauksia joista muodostui lisää kysymyksiä jne. Liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisenakaan en ollut täysin ymmärtänyt harjoittelun henkistä puolta, vaikka kirjoista niitä on voinutkin opiskella. En ymmärrä varmasti täysin vieläkään kuinka vahvasti keho ja mieli toimivat yhdessä ja vuorovaikutuksessa.

Ensimmäiset joogaan liittyvät tiedot on peräisin niinkin kaukaa kuin ajalta ennen ajanlaskumme alkua. Se, mitä nykyään kutsutaan joogaksi oli tuolloin varsin askeettista ja vähäeleistä kun taas nykyään joogaa harjoitetaan lähinnä liikesarjoina. Aikaisimmat kirjoitukset, Patanjalin "Jooga Sutrat" ovat vanhoja kirjoituksia avaten joogaan liittyvää filosofiaa. Niitä voi lukea tänäkin päivänä alkuperäiskielellä, sanskriitilla, ja niistä on olemassa myös käännöksiä. 

Ashtanga jooga on kuitenkin  varsin nuori joogasuuntaus, sen on kehittänyt Intian Mysoressa Sri K. Patthabi Jois (1915-2009). Hän on nykyaikaisen Ashtanga Vinyasajoogan isä. Ashtanga tarkoittaa suomeksi jotain sellaista kuin kahdeksanosainen polku. Polku toimii eettisenä ohjenuorana joogille. Kolmas osa tästä polusta on asanaharjoitus, joka onkin nykyjoogin todennäköisin kosketuspinta koko Ashtanga joogaan. Muut osat antavat ohjeita suhteessa itseen ja ympäristöön sekä mm. hengityksen ja ajatusten kontrollointiin. Ilman näitä ohjeita voi joogata aivan mainiosti, mutta mikäli filosofia kiinnostaa siihen tutustuminen voi avata harjoitukseen kokonaan uuden näkökulman: kehon ja mielen yhteyden, sen, että jooga on oikeastaan tapa elää.


Mitä joogaa Hollolassa?
Hollolassa pidän erilaisia tunteja, joista kaikki perustuvat enemmän tai vähemmän Ashtanga Vinyasa joogaan. Joogastretching on Flow-tyyppinen tunti jossa asanoita kiedotaan yhteen sarjaksi. Tunnin lopuksi rauhoitumme maadoittaviin ja miellyttäviin asanoihin. Voimajooga on fyysinen ja vahva harjoitus, jonka puolestaan on kehittänyt Larry Schultz. Keskiviikkoiltaisin teemme vahvan, mutta rauhoittavan harjoituksen jossa läsnä mm. eteentaivutuksia ja tasapainoa kehittäviä asanoita. Sunnuntaiaamupäivisin taas teemme energisoivan ja hauskankin harjoituksen, jossa käsitasapainoilut ja taaksetaivutukset ovat pääosassa. 

Tunnillani jokainen voi vapaasti modifioida asanat omalle vartalolle toimiviksi, minun avullani tai kuunnellen omaa, sisäistä opettajaa. Voit tulla sellaisena kuin olet ja anna joogan hoitaa loput. Tervetuloa!

Elina Laine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti