perjantai 16. joulukuuta 2016

Oppisopimuksella liikunta-alan ammattilaiseksi

halloween teemalla ohjaamaan
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen tuli mietintään reilu kolme vuotta sitten. Oli kuitenkin selvää, että emme kykene vielä palkkaamaan alan ammattilaista, ainakaan kokopäiväiseen työsuhteeseen, vaan piti miettiä muita vaihtoehtoja. Yhden oppisopimuskoulutuksen olin vienyt läpi jo edellisessä työpaikassani. Se sujui hyvin ja sen myötä tämä vaihtoehto oli meillekin se ensisijainen. Ongelmana vain se, että mistä löytää sellainen "tyyppi", joka on oikeasti motivoitunut ja soveltuu alalle. Avoin haku tuntui siinä vaiheessa suurelta urakalta ja onneksi siihen ei tarvinut lähteä. Mira löytyi meidän asiakkaistamme. Olimme jollakin asteella jo tuttuja molemmin puolin ja kun asia tuli ensimmäisen kerran puheeksi, niin meilläkin oli aikaa tutustua Miraan vielä, kun prosessia lähdettiin viemään eteenpäin. Varmuus hänen kiinnostuksesta ja soveltuvuudesta alalle kasvoi. Kun vielä selvisi, että meillä on mahdollista saada hieman palkkatukeakin tähän, niin sitten vain sopimukset kuntoon Pajulahden kanssa ja työsopimusta allekirjoittamaan. Siitä se alkoi, Miran koulutus liikuntaneuvojaksi.

Alkuun ei tarvittu kovin suurta perehdytystä käytännön juttuihin, koska Mira tunsii järjestelmämme ja kulunvalvonnan sekä tunnit ja muut palvelut asiakasnäkökulmasta. Ensimmäinen viikko meni kassan ja muiden perusjuttujen opettelussa sekä ohjaustilanteita seuratessa mutta heti toisella viikolla Mira ohjasi jo itse ensimmäisia asiakkaita ja ensimmäiset tuntinsa. Meillä taisi olla senioriliikuntapäivät juuri tuolloin ja siitä ensin apuopettajaksi mukaan kiertoharjoitteluun sekä saliohjauksiin ja sitten vain itse ohjaamaan. Ryhmäliikuntatunneissa lähdetiin tunti kerralla oppimaan, ensimmäinen oli Pumppi. Mira opetteli sen valmiin ohjelman pohjalta ja urheasti veti asiakkaille vain vajaa kaksi viikkoa työsuhteen alkamisesta. Paine taisi olla kyllä aika kova, sillä hieman kyyneleitä siinä tunnin jälkeen kyllä tuli. Palaute oli asiakkailta rakentavaa mutta paineet hellitti. Seuraava kerta olikin sitten jo ihan jotain muuta. Siitä sitten pienin askelin opeteltiin uusia tunteja, spinning, kehonhuolto...jne, alkuun valmiiksi tehdyilla ohjelmilla mutta aika pian Mira siirtyi itse myös suunnittelemaan tuntinsa.

kasaribicciäkin vedettiin..
Kerran kuukaudessa Miralla oli neljä päivää teoriaopintoja Pajulahdessa. Niiden pohjalta edettiin myös käytännön harjoittelussa työpaikalla. Liikuntaneuvojan opintoihin kuuluvat liikunnanohjaus ja -neuvonta, terveysliikunnanohjaus, tapahtuman järjestäminen ja yksilöllinen liikunnanohjaus. Mira on tämän 2,5v aikana ohjannut erilaisia ryhmäliikuntatunteja, tehnyt asiakkaille kuntosaliohjelmia, vetänyt pienryhmävalmennuksia, antanut liikuntaneuvontaa, ollut mukana ideoimassa ja järjestämässä erilaisia teemapäiviä sekä tapahtumia ja tehnyt kaikkea muuta mitä liikuntakeskuksen arkeen kuuluu. Ihan mielettömällä asenteella, halulla oppia sekä asiakaspalvelulla. Aivan loistava opiskelija siis ja huipputyyppi tälle alalle.

ohjaaja vetää pakon edessä tunnin vaikka vanhalla "ferrarilla".
Riitti kunnon välineet kaikille asiakkaille :)

Oppisopimuskoulutus liikunta-alalle on loistava tapa oppia tämä ammatti. Toki se ei kaikille sovi, vaan osalle ehkä perinteinen päiväopiskelu toimii paremmin. Mutta jos nyt ajattelen ihan puhtaasti kuntokeskusalaa ja meidän palvelujamme, niin väitän kyllä että Mira on huomattavasti pätevämpi aloittamaan ammattilaisena, kuin vastavalmistunut päiväopiskelija. Heillä ehkä se teoreettinen puoli voi olla vahvempi mutta käytännön työssä ero on selkeä.

huippuoppilas
Mira jatkaa meillä nyt samanlaisena tuntiohjaajana, kuin muutkin ryhmäliikuntaohjaajamme. Ihanteellisintahan olisi ollut, että olisimme voineet työllistää hänet vakituisena työntekijänä mutta tilanne on se, että yrityksen tulot eivät riitä nyt tähän menoerään tai sitä riskiä emme uskalla ottaa. Kilpailu on koventunut ja valitettavasti se näkyy jonkin verran myös meidän toiminnassa.

Onnea vielä Miralle valmistumisen johdosta ja vielä huippupaperein. Olit huippuoppilas <3
Ihanaa, että saamme pitää sinut mukana ohjaaja-tiimissä!

Mari SarikkaMiran omat terveiset 

Oppisopimuskoulutus tuntui alusta asti hyvältä vaihtoehdolta, mutta näin 2,5 vuotta myöhemmin täytyy todeta, että se oli täysin oikea tapa opiskella tätä ammattia. Työtä, jossa ollaan tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, motivoidaan ja innostetaan toisia liikkumaan ja ylittämään itsensä, oppii parhaiten tekemällä. Opiskelin siis oppisopimuskoulutuksella Zenana Lahdessa ja Hollolassa syksystä 2014 asti ja pääsin alusta asti tekemään tätä työtä ja sitä kautta oppimaan. Kerran kuukaudessa oli lähijakso Liikuntakeskus Pajulahdessa, jossa opiskelimme teoriapuolta. Nyt oppisopimus ja nykyinen työsopimus Zenanalla on ohi, jään huomenna kahden viikon lomalle ja ensi vuonna jatkan tuntiohjaajana jumppien vetämistä.
Aika on mennyt tosi nopeasti, mutta kahden ja puolen vuoden aikana voin sanoa kehittyneeni paljon ohjaajana, sekä intohimoni tätä työtä kohtaan on vain kasvanut. Oppiminen jatkuu kuitenkin edelleen, tässä ammatissa voi ja kannattaa kehittää omaa osaamistaan koko ajan. Voin silti ylpeänä sanoa olevani virallisesti valmistunut liikunta-alan ammattilainen.

Suuri kiitos Marille ja Mialle, kun uskoitte, tuitte ja opetitte. En voi sanoin kuvailla, kuinka kiitollinen olen. Kiitos myös Zenanan upeille asiakkaille, teidän seurassa oli hyvä oppia!
Oikein ihanaa joulunaikaa kaikille ja nähdään jumpilla ensi vuonnakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti